Syarat Kemasukan Ke Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu

Yayasan Terengganu telah bersetuju untuk menetapkan syarat kemasukan ke SMIYT adalah calun lulus ujian kemasukan dan sesi temuduga yang akan diadakan. Di bawah adalah syarat kemasukan.

Tawaran kemasukan juga tertakluk kepada keputusan temuduga serta syarat kelayakan kemasukan lain seperti berikut:

1. Pemohon hendaklah terdiri daripada warganegara Malaysia rakyat Terengganu:

a) ibu atau/dan bapa dilahirkan di Terengganu;

ATAU b) ibu bapa telah bermastautin di Terengganu terus-menerus tidak kurang dari 10 tahun dan mempunyai niat serta bukti-bukti yang menunjukkan akan tetap tinggal di Terengganu

2. Wajib mengisi borang online dan wajib menduduki Ujian Kemasukan Imtiaz serta sesi temuduga

3. Lulus dalam Ujian Kemasukan Imtiaz secara bersemuka. Hanya calon yang lulus Ujian Kemasukan Imtiaz sahaja yang akan dipanggil ke sesi temu duga yang merangkumi Ujian hafazan, penguasaan bahasa serta personaliti  (Kecerdasan Intelektual dan Insaniah)

4. Lulus pemeriksaan kesihatan oleh doktor yang bertauliah, sihat tubuh badan dan bebas daripada sebarang penyakit kronik, penyakit lelah atau penyakit berjangkit.

5. Bersetuju menerima penempatan SMIYT yang ditawarkan berdasarkan kekosongan yang ada dan ditetapkan oleh pengurusan Yayasan Terengganu.

6. Bersetuju mematuhi sepenuhnya semua peraturan dan arahan SMIYT yang berkaitan

Maklumat Lanjut Permohonan SM Imtiaz Yayasan Terengganu.

Sekiranya mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut, sila hubungi maklumat seperti berikut:

Telefon : 09-622 1733

Faks : 09-623 2944

Emel : info@yt.gov.my

Alamat : Pengarah, Yayasan Terengganu, Bangunan Yayasan, Jalan Sultan Ismail, 20200, Kuala Terengganu (u.p : Bahagian Pengurusan Imtiaz)

atau boleh layari web imtiaz.yt.gov.my dari masa ke semasa.